Alte retete:

Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Pasta de masline (Tapenada)
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!
Tzatziki

Rulouri din muschiulet de porc, in vin

Pentru “carnivori” reteta care urmeaza e o adevarata desfatare. Nu va trebuie prea multa experienta sa o faceti si e foarte buna pentru mese festive sau, pur si simplu, cand vreti ceva diferit si aromat.

Ingrediente:

- 3 muschiuleti de porc (aprox 1,2 kg impreuna)

- 5 catei de usturoi

- o lingurita piper boabe

- doua lingurite sare grunjoasa

- o lingurita de rozmarin uscat sau proaspat (tocat marunt)

- o lingurita de salvie, tocata marunt

- un varf de cutit de nucsoara macinata

- 2-3 foi de dafin

- 15 – 20 de castraveciori murati (tip cornichon), taiati felii subtiri

- 9 felii de slanina afumata sau bacon

- 6 linguri ulei de masline

- un pahar si jumatate de vin alb, sec

Preparare:

Se iau muschiuletii de porc si fiecare se taie in trei. Bucatile se despica partial (putin mai mult de jumatate, dar fara a separa partile) si fiecare parte, fie se lungeste cu un cutit cu lama foarte taioasa fie se bate cu batatorul de snitele, pana cand feliile de carne ajung de aproximativ 1 cm grosime.

Intr-un mojar se piseaza usturoiul, verdeata (tocata sau uscata), nucsoara, piperul, sarea si 2 linguri de ulei de masline. Apoi, pe fiecare felie de carne, se intinde putin din pasta din mojar, se pun 4-5 felii de castraveti si se ruleaza. Ruloul astfel obtinut se infasoara cu o felie de slanina sau de bacon (dupa preferinta) si se fixeaza cu cate doua scobitori.

Rulourile se pun intr-o oala pentru cuptor, care se da mai intai pe aragaz, pentru a le rumeni putin pe ambele parti, in restul de ulei de masline. Se adauga foile de dafin si vinul si se dau la cuptor, la foc mic (160 – 170 de grade) pentru aproape doua ore. Pe parcurs, mai stropiti rulourile cu zeama din oala, folosind o lingura. Inainte de a le pune pe farfurie, nu uitati sa scoateti scobitorile!

Zeama care ramane in oala, poate fi strecurata si fiarta intr-o cratita de inox cu fund dublu, pana devine un sos (lichidul scade pana la 1/5 din cantitatea initiala). Dupa ce se aseaza pe farfurie, se adauga cate o lingura de sos peste fiecare rulou.

Rulourile merg excelent cu cartofi la cuptor cu rozmarin si salvie si un pahar de vin.

Kali orexi!