Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Pasta de masline (Tapenada)
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!

Tzatziki

Nu am intalnit inca omul caruia sa nu ii placa tzatziki. Amestecul de iaurt cremos si castravete racoritor, cu iz de usturoi (cu care noi romanii ne impacam destul de bine) e tot ce ai nevoie sa improspetezi o banala carne la gratar cu cartofi prajiti.

Evident, folosirea tzatziki-ului nu se limiteaza la acompanierea carnurilor, e un sos destul de versatil, numai bun pentru verile toride, cu care poti experimenta in diverse feluri (cu paste, ca sos in care se scufunda diverse grisine, covrigei sau pur si simplu, direct din frigider, noaptea, cand, in cautare de apa rece, dai peste un bol de tzatziki proaspat – nu dau nume).

Ingrediente simple: iaurt, castraveti, usturoi si ulei de masline.

Tot secretul unui tzatziki de succes, pentru care sa ramai in memoria comesenilor ca un bucatar extraordinar, sta in iaurt. Pana de curand era aproape imposibil de gasit si la noi un iaurt destul de bun pentru un tzatziki adevarat. Din fericire, mai nou, daca te uiti bine in selectia de iaurturi din supermarketuri, dai si peste iaurt grecesc (Olympos e cel mai bun pentru asta, dar am vazut si variante neaose care merg, la limita).

E recomandabil un iaurt cu un continut de grasime de 8-10% (stiu, pentru unii asta se califica la smantana, dar nu si pentru greci). In anii de cautari ai unui iaurt ca in Grecia, am invatat un lucru sigur: continutul de grasime nu are nicio legatura cu consistenta iaurtului, deci sa nu va pacaliti crezand ca orice iaurt gras face si tzatziki bun. Motivul pentru care e nevoie de iaurt procesat in stil grecesc este faptul ca, dupa ce se adauga castravetele si uleiul de masline, nu se transforma intr-o supa alba cu taietei de castravete prin ea, ci ramane la stadiul de sos.

Un castravete potrivit, se da pe razatoare si se stoarce de zeama.

Revenind, odata ales iaurtul potrivit, restul aproape ca nu merita povestit, atat de simplu e.

Castravetele (sau castravetii in functie de care soi aveti la indemana) se curata de coaja si se da pe razatoare. Apoi se ia gramajoara si se stoarce vartos cu mana. Ideea e sa se extraga cat mai mult lichid din castravete pentru a evita supa mai sus mentionata.

Se adauga usturoiul maruntit si se amesteca in bol cu iaurtul.

Se arunca peste iaurtul plasat strategic intr-un bol incapator, se adauga usturoiul maruntit (cu ajutorului ustensilei de presat usturoi). Se pun cam 2 catei, daca vreti o varianta mai light, la doua iaurturi, se adauga sare, putin piper si ulei de masline (2-3 linguri).

Putin ornament… si gata!

Se amesteca cu lingura si apoi, pentru efect de taverna, se pune intr-un bol sau farfurie, cu o maslina motz si se stropeste cu putin ulei de masline pe deasupra (doar de aspect).

Atentie! De cantitatea de usturoi pe care o puneti depinde si cat de greu sau usor devine sosul.

Kali orexi!