Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!
Tzatziki

Pasta de masline (Tapenada)

Dupa prima vacanta in Grecia, acum multi ani, ne-am intors cu o plasa mare de borcanase cu pasta de masline verzi, negre si rosii (de Kalamata) pentru ca sora mea facuse o pasiune nebuna pentru ea. Cine stia ca e atat de simplu de facut, incat daca o sa va uitati la poze nici nu mai aveti nevoie de reteta!

Totusi, iata cum se face unul din cele mai delicioase si simple aperitive:

Ingrediente

- o cana de masline (negre, verzi sau Kalamata – cu cat sunt mai bune si mai de calitate maslinele, cu atat va fi si pasta mai gustoasa),

- un catel de usturoi,

- trei linguri de ulei de masline,

- o lingura (pana la trei) de otet balsamic sau un otet bun din vin – cantitatea o decideti in functie de cat de acrisoara vreti sa fie pasta. Eu am folosit una.

Preparare

Se scot samburii maslinelor (sunt de preferat acestea pentru ca cele cu samburi isi pastraza mai bine aroma si consistenta). Se pun toate ingredientele intr-un robot sau mixer si se toaca pana ajung… o pasta delicioasa! Se manaca pe paine proaspata, prajita, uscata, cu grisine, la un pahar de vin sau, de ce nu, de ouzo. Se pastreza la frigider intr-un borcanel, si rezista destul de mult timp (v-as spune cat, dar la noi se mananca in prima zi in care o facem!).

Kali orexi!