Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Pasta de masline (Tapenada)
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!
Tzatziki

Nuga

Cine n-a mancat nuga in copilarie inseamna ca nu a crescut in Romania! Desi sunt sigura ca inventia nu ne apartine (ceva foarte apropiat, dar mai tare si mai crocant, se gaseste in Italia sub denumirea de Torrone, sau in Spania ca Turron), nuga era nelipsita de la targuri, balciuri si alte adunari populare… si cred ca nu numai mie imi trezeste nostalgii.

Reteta nu e complicata deloc, trebuie doar putin mai multa rabdare si brate puternice :). Sursa este prima carte de bucate pentru multe gospodine din toata tara: nemuritoarea Sanda Marin.

Ingrediente:

- 6 albusuri

- 350g miere

- 350g zahar

- zeama de la o jumatate de lamaie,

- esenta de vanilie

- 350 de g nuci si alune

- foi de napolitana

Preparare:

Albusurile, mierea si zaharul se pun intr-un castron generos (in timp, compozitia aproape ca isi tripleaza volumul) si se bat cu mixerul cam 20 de minute sau pana devin o spuma destul de densa incat batatoarele lasa semne in urma lor.

Se adauga esenta de vanilie (o lingurita) si sucul de lamaie si se continua operatiunea de batere deasupra unui vas cu apa fierbinte (vestita bain marie). De data asta am schimbat mixerul pe tel si aici vine si proba de anduranta: se bate si se amesteca aproape in continuu, timp de o ora (sau pana se desprinde de pe fundul ligheanului). Aproape de final este si destul de vizibila transformarea pentru ca spuma este mult mai densa.

La final se adauga nucile si alunele (sunt foarte gustoase daca le prajiti putin inainte). Eu am avut la indemana fistic si nuci de brazilia, pe care le-am tocat putin, pentru ca erau prea mari. Se imparte apoi pe foi de napolitana. In functie de cat material aveti, se imparte compozitia pe 2 sau 4 foi. Se intinde spuma cu ajutorul unei spatule pentru torturi sau a unui cutit udat in apa si se aseaza deasupra o alta foaie de napolitana.

Puneti cu incredere cate un taietor de lemn cu o greutate deasupra si lasati-o peste noapte sau o zi la racit/intarit. Dupa care poate fi taiata patratele. Totusi, nu o apasati prea tare pentru ca nu se va intari la fel de mult precum ca cea din comert.

Si cum in curand vin sarbatorile, puteti impacheta bucatile de nuga si oferi pe post de cadouri dulci pentru prieteni si colegi.

Pofta buna, de data asta pe romaneste!