Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Pasta de masline (Tapenada)
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!
Tzatziki

Vasilopita

Vasilopita este o prajitura sau placinta (pita) cu poveste. Traditionala pentru perioada Anului Nou in Grecia, compozitia difera mult de la o regiune la alta. Dar “ingredientul” nelipsit este un banut sau un alt obiect mic, ascuns in aluat, care ii va aduce noroc tot anul celui care il gaseste. Taierea si impartirea Vasilopitei este un ritual, dar si un prilej de a sta in jurul mesei cu familia si prietenii si de a regasi putin din parfumul copilariei, cand credeam mai mult in minuni. In general, din Vasilopita se taie mai intai trei felii care sunt dedicate casei, Bisericii si lui Hristos. Restul pitei este impartita egal intre membrii familiei sau a celor care sunt de fata.

Altfel, din punct de vedere al retetei, Vasilopita este o poveste simpla si parfumata.

Iata de ce avem nevoie:

- 6 cesti de faina

- 6 oua

- 2 cesti de zahar

- 3/4 ceasca de unt

- un pahar mic de coniac

- 3 lingurite de praf de copt

- o portocala – sucul si coaja de la ea

Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, pana se deschid la culoare. La amestecul de galbenus se adauga untul si se mai bate 2 – 3 minute. Apoi se adauga sucul de portocale, coaja si coniacul. Bateti albusul spuma. Amestecati bine faina cu praful de copt, pentru a va asigura ca s-a distribuit in toata cantitatea de faina.

Adaugati jumatate din faina si jumatate din albusuri la amestecul de unt si galbenus si amestecati. Adaugati celelalte doua jumatati de faina si albus si amestecati pana se omogenizeaza. Turnati amestecul intr-o tava rotunda (cu fund detasabil de preferinta), tapetata cu unt si faina. Inainte de a o pune la cuptor, introduceti un banut invelit in hartie de aluminiu, intr-o parte a prajiturii. Se coace la 180° C timp de 45 – 50 de minute, apoi se scoate si se da cu zahar pudra, dupa ce s-a racit.

Kali orexi!