Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Pasta de masline (Tapenada)
Mustokouloura (fursecuri cu must)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Tzatziki

Salata de vinete... altfel!

Sunt unele vacante din care te intorci cu savoarea locului, cu amintiri legate de anumite feluri de mancare pe care le-ai descoperit cu uimire, precum un explorator plecat dupa comori. Cand le povestesti prietenilor despre vacanta ta, nu uiti sa amintesti (si sa salivezi) despre bunatatile mancate acolo si, mai ales, despre un anume fel de mancare a carui simplitate si ingeniozitate te-a cucerit.

Grecii au retete minunate al caror principal ingredient sunt vinetele, asa ca in randurile urmatoare am scris o reteta speciala, pe care am descoperit-o intr-o ouzerie din Poros. Intr-o seara de vacanta, pe malul marii, am comandat o salata de vinete, la recomandarea unui prieten. Ma gandeam ca voi primi banala salata pe care o mancam si in Romania, insa ceea ce a urmat ne-a lasat pe toti incantati.

Trei vinete, trei ardei si trei catei… de usturoi!

Tot ceea ce ne trebuie sunt trei vinete, trei ardei capia in otet, doi sau trei catei de usturoi, ulei de masline si otet balsamic. Vinetele se taie felii subtiri (cam un centimetru grosime) se sareaza si se lasa o jumatate de ora sa „transpire” ca sa isi piarda gustul amar, iar apoi se dau pe gratar. Cand s-au mai racit, le taiem julién (fasii subtiri). Ardeii trec din borcan direct pe taietor.

Acum intervine in forta si usturoiul, pe care il taiem mai marunt sau mai mare, dupa gustul fiecaruia, si il calim putin in 4-5 linguri de ulei de masline. Se adauga vinetele si ardeii taiati, se amesteca si se lasa la foc mai mic circa 5 minute. Apoi se ia toata compozitia, se pune pe un platou (sau farfurie, sau bol) si se adauga 2 linguri de otet balsamic. Daca doriti, puteti adauga niste branza feta, stropita cu ulei de masline si presarata cu oregano, dar merge foarte bine si fara. Se pune sare si piper dupa gust si se serveste rece spre deliciul invitatilor, sau al nostru!

Kali orexi!