Alte retete:

Rulouri din muschiulet de porc, in vin
Kolokithokeftedes
Vasilopita
Gutui la cuptor
Patatosalata (Salata de cartofi)
Mic dejun grecesc (Greek Breakfast)
Nuga
Pasta de masline (Tapenada)
Adevarul despre... SALATA GRECEASCA!
Salata de vinete... altfel!
Tzatziki

Mustokouloura (fursecuri cu must)

Sambata am trecut prin piata, in cautare de fructe parfumate de sezon, si, la o taraba mare cu struguri, mi-a facut cu ochiul un butoias cu must proaspat. Cum nu sunt mare bautoare de must, dar ador parfumul lui de struguri zdrobiti cu coaja, samburi si miez zemos, m-am gandit ca sigur gasesc o reteta greceasca in care as putea sa folosesc must.

Si, intr-adevar, dupa o scurta cautare am scos la iveala niste fursecuri pufoase si parfumate cu toate aromele toamnei: Mustokouloura (pe numele lor grecesc, Fursecuri cu must pe romaneste). Unde mai pui ca sunt extrem de simplu de facut!

Ingrediente:

4 cani de faina
6 lingurite praf de copt
1 1/2 lingurite bicarbonat de sodiu
2 lingurite scortisoara macinata
1 cana de zahar brun (sau o jumatate de cana daca vreti sa ii faceti mai light)
3/4 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurite nucsoara macinata
1 lingura de cacao
1/2 cana ulei
1 cana de must
2 lingurite coniac
2 lingurite suc de portocala
2 lingurite suc de lamaie
1/2 cana stafide din struguri negri.

Preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Se amesteca toate ingredientele solide (in afara de stafide) intr-un bol incapator si se face o groapa in mijloc.
Se amesteca ingredientele lichide intr-un blender (sau cu telul pentru circa 2 minute), apoi se toarna in bolul cu cele solide. Cu o spatula amestecati compozitia si, cand e aproape omogena, puneti si stafidele.

Apoi luati o bucata de aluat si rulati-l pe o suprafata curata si foarte putin pudrata cu faina. Faceti bastonase de aproximativ 15 cm, pe care le inchideti intr-un cerc, iar apoi le transferati pe o tava in care ati pus hartie de copt. Se aseaza cam la 2 cm distanta, pentru ca se mai maresc putin la copt (nu foarte mult, fata de alte fursecuri).
Dintr-o singura portie ies cam 30 de fursecuri, care sunt gata de scos din cuptor in 20 de minute, iar casa va mirosi a scortisoara si mirodenii pana seara!

Kali orexi!